Selasa, 9 Ogos 2011

Jenis-jenis ikan ternakan di Malaysia

Beberapa jenis ikan air tawar diternak di Malaysia dan ini meliputi ikan-ikan tempatan dan juga ikan-ikan asing. Enam jenis ikan yang biasanya diternak di Malaysia Kap Makan Rumput (Ctenopharyngodon idellus), Lampam Jawa (Puntius gonionotus), Lee Koh (Cyprinus carpio), Tilapia nilotica dan Sepat Siam (Trichogaster pectoralis). Kesemua ini adalah ikan-ikan asing yang telah dapat menyesuaikan diri dengan keadaan di Malaysia dan telah membuktikan, pembesaran yang capat dengan mendapat pasaran yang baik. Udang Galah (Macrobrachium rosenbergii) juga diternak secara ekstensif di dalam cara ternakan campuran polikultura, tetapi ikan-ikan tempatan ada juga diternak tidak berapa ekstensif. Ini termasuk Temakang (Helostoma hoevenii), ikan ketutu (Oxyeleotris marmoratus) dan ikan Patin (Pangasius spp). Ikan-ikan yang lain seperti ikan Haruan (channa striatus) dan ikan keli (Clarias spp) diternak sekali sekala tetapi kebanyakannya ditangkap daripada parit-parit pengairan dan di sawah padi. Pada amnya kebanyakan ikan-ikan tempatan mempunyai kadar pembesaran keseluruhan yang lambat berbanding dengan ikan-ikan asing. Juga, benih-benih ikan yang mahal seperti Jelawat dan Ketutu amat sukar untuk diperolehi dan ini menyebabkan ternakan jenis ikan itu terhad.


patin

lampam

keli


ketutu
jelawat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan